کارخانه ضایعات پلاستیک در کرج
1) بارگیری
اولین مرحله کارخانه بازیافت پلاستیک بارگیری است .
2) تفکیک اولیه
تفکیک اولیه از نظر رنگ و مخلوط بودن با سایر پلاستیکها
روی تسمه نقاله ای که مواد را به طرف آسیاب در کارخانه بازیافت پلاستیک هدایت می کند
می تواند توسط نیروی انسانی انجام شود.
البته این کار می تواند توسط یک دستگاه جداسازی نوری نیز انجام شود.
در ظرفیت های پایین برای کاهش هزینه بهتر است از نیروی انسانی استفاده کرد.
3) خردایش اولیه
حجم بالای ضایعات در کارخانه بازیافت پلاستیک موجب می شود
که برای سرعت بیشتر فرایند ابتدا در یک شردر اولیه تکه تکه شوند و سپس در درون آسیابی به اندازه کوچکتر خرد شوند .
عمر تیغه های آسیاب هم توسط این عمل بیشتر می شود و استهلاک آن کمتر می گردد.
در دستگاه خردکن توسط دیوارههای جانبی مواد آنقدر در دستگاه می مانند
تا توسط تیغه ها خرد شده و به اندازه مطلوبی برسد. این اندازه متناسب با اندازه حفره های ورق مشبکی است که در انتهای آن تعبیه شده است.
4) خردایش بیشتر
در ظرفیت های بالاتر ابتدا در یک شردر اولیه خردایش صورت می گیرد .
مواد آنقدر در دستگاه می ماند تا توسط تیغه ها خرد شده و به اندازه مطلوبی برسد.
این اندازه متناسب با اندازه حفره های ورق مشبکی است که در انتهای آن تعبیه شده است.
پس از آن در آسیاب خرد شده و به اندازه مش ۱۲- ۱۶برسد.
این دستگاه نیز مانند دستگاه خردایش اولیه دارای یک ردیف تیغه های ثابت و متحرک می باشد.
5) پیش شستشو
در برخی از خطوط بازیافت کارخانه بازیافت پلاستیک قبل از مرحله خردایش اولیه و ثانویه ضایعات پلاستیک بصورت سطحی شستشو داده می شوند این مرحله را شستشوی اولیه می گویند.این شستشو گرد و غبار شن و ماسه و سایر آلودگی ها را تا اندازه ای پاک می کند . حتی در هنگام آسیاب کردن نیز معمولا ضایعات با آب آسیاب می شود والبته در برخی کشورها نظیر ایالات متحده آسیاب کردن بصورت خشک انجام میشود. پس از خردایش اولیه وارد دستگاه تانک غوطه وری می شوند (Float tank). این دستگاه علاوه بر شستشوی ضایعات آنها را بر اساس دانسیته را نیز جداسازی می کنند.معمولا پلی الفین هاPO ) (به دلیل اینکه دانسیته کمتری از آب دارند روی فلات تانک قرار می گیرند و پلی وینیل کلراید(PVC) و پلی اتیلن ترفتالات (PET) زیر آب قرار می گیرند.
پلاستیک های روی آبی (اصطلاحی که به دلیل دانسیته کمتر از آب اطلاق می شود) بوسیله پاروههایی که روی آب حرکت می کنند از سایر پلاستیکهای دیگر جدا می شوند و به واحد بازیافت منتقل می گردند.
6) شستشو با سایش FRICTION Washing
در برخی از خطوط پیشرفته این مرحله وجود دارد و در حقیقت برای تمیزی بیشتر پلاستیکهای خرد شده می باشد . این مرحله پس از فلات تانک می باشد. در این مرحله مواد وارد محفظه لوله ای مانندی شده که شفتی در درون آن حرکت می کند و توسط عمل سایشی ضایعات به بدنه آنها را می ساید.برای خروج آب نیز توری هایی در قسمت زیرین آنها قرار گرفته است .
7) خشک کن مکانیکی
در خشک کن مکانیکی که با نیروی گریز از مرکز پلاستیکها در محفظه بسته ای با سرعت بالا می چرخند و تا ۹۰% از آب گرفته می شود . برخی از سانتری فیوژها علاوه بر آبگیری جداسازی هم انجام می دهند مواد با دانسیته بیشتر به محیط دیواره منتقل می گردند و مواد با دانسیته کمتر روی آب شناور میشوند دو پیچ همجهت مواد سبک و سنگین را به جهت مخالف مخروط انتهایی سانتریفیوژ حرکت می دهند و آبگیری می کنند .
8) خشک کن حراراتی
موادی که بصورت مکانیکی آبگیری شده اند به سیکلونی برای خشک کردن حرارتی دمیده می شوند.
پس از مدتی مخلوط ذرات پلاستیک با هوای گرم مخلوط شده و پس از آن به سیلوی ذخیره فرستاده می
شود.در فرایند آبگیری حرارتی مقدار رطوبت باقی مانده به کمتر از ۱% کاهش می یابد.
9) کندر سازی
بطری ها و ظروف پلاستیکی به استثنای فیلم سریعا تبدیل به گرانول می شوند ولی فیلمها به دلیل دانسیته کمتر ابتدا به کندر و سپس به گرانول تبدیل می شوند.در کندر ساز که مجهز به یک همزن می باشد ضایعات خشک شده فیلم فشرده می شوند تا راحت تر به گرانول تبدیل شوند در دستگاههای پیشرفته امروزی کندر ساز و گرانول ساز در یک دستگاه قرار گرفته است و این سرعت عملیات را افزایش داده و در انرژی و نیروی انسانی صرفه جویی می گردد.
10) گرانول سازی مجدد
گرانول سازی مجدد در اکسترودرهای تک پیچه و دو پیچه صورت می گیرد. طبق درخواست مشتری اگر مواد افزودنی نظیر پایدارکنندهها ,کمک فرایند ها و مواد رنگ زا می بایست به آن اضافه گردد از دو پیچه باید استفاده شود یک تعویض کننده توری انتهایی نیز برای جدا کردن ذرات جامد استفاده می گردد.گاز گیرهایی الزامی است. گرانولها بوسیله سیستم برش گراونول می شوند و سپس توسط آب سرد می شوند.